Als het gaat om het kopen van een nieuwe auto, denken de meeste mensen aan timing. Ze willen weten wanneer de beste tijd van het jaar is om een nieuwe auto te kopen, zodat ze de beste deal kunnen krijgen. In deze blogbijdrage zullen we alles uit de doeken doen wat u moet weten over de beste tijd van het jaar om een auto te kopen.

We zullen onderwerpen behandelen zoals stimulances van de fabrikant, wanneer dealers waarschijnlijk kortingen zullen aanbieden, en nog veel meer!

De beste tijd van het jaar

Er is niet één definitief antwoord op de vraag wanneer het beste moment is om een nieuwe auto te kopen. Sommigen beweren dat je het beste kunt wachten tot na de zomermaanden, want dat is meestal het moment waarop dealers hun voorraad opruimen om plaats te maken voor nieuwe modellen. Anderen stellen misschien voor om in het vroege voorjaar te winkelen, wanneer dealers wat extra geld willen verdienen voor het drukke zomerseizoen aanbreekt.

Naar mijn mening is er echter geen betere tijd dan de herfst om te gaan auto shoppen. Hieronder zal ik kort aangeven waarom dit de beste tijd wordt geacht volgens de meeste mensen.

Bovendien hebben mensen, dankzij de lagere temperaturen en minder daglichturen, meestal minder haast om rond te snuffelen of proefritten te maken – en dat zorgt voor een meer ontspannen koopervaring!

Premies van fabrikanten

Als je in de markt bent voor een nieuwe auto, is timing alles. Autofabrikanten brengen meestal nieuwe modellen uit in de herfst, wat betekent dat dealers hun voorraad van de modellen van vorig jaar proberen op te ruimen. Daardoor kun je vaak een goede deal krijgen voor een nieuwe auto als je bereid bent in de herfst- of wintermaanden te kopen.

Het is echter belangrijk dat je op de hoogte bent van fabriekspremies. Veel merken geven aan het eind van het jaar aanzienlijke kortingen op hun voertuigen om verkoopdoelstellingen te halen. Als je dus op zoek bent naar de best mogelijke deal, is het de moeite waard tot december te wachten om je nieuwe auto te kopen. Je zult misschien het koude weer moeten trotseren, maar je zult blij zijn dat je dat gedaan hebt wanneer je in je nieuwe rit van de parking rijdt.

Financieringsmogelijkheden

De herfst is ook een goede tijd van het jaar om financiering voor een nieuwe auto te krijgen. Veel banken en kredietverenigingen bieden in deze tijd van het jaar speciale tarieven en voorwaarden voor autoleningen, dus is het de moeite waard rond te shoppen voor de beste deal. Met zorgvuldige planning en timing kun je zowel voor de auto als voor de financiering een goede deal krijgen.

Inruilwaarden

De meeste mensen denken dat de beste tijd om een nieuwe auto te kopen aan het eind van het jaar is, wanneer dealers hun voorraad proberen op te ruimen om plaats te maken voor de nieuwe modellen. Maar hoewel je een goede deal kunt krijgen voor de auto zelf, krijg je meestal een lagere inruilwaarde voor je oude auto.

De reden hiervoor is dat dealers aan het eind van het jaar al overspoeld zijn met tweedehands auto’s en minder geneigd zijn je voor de jouwe de hoogste prijs te geven. In plaats daarvan is de beste tijd om een nieuwe auto te kopen met het oog op inruilwaarde in de lente. De waarden van tweedehands auto’s zijn meestal het laagst in januari en februari, omdat de auto dan al weer een kalender jaar ouder is en mensen eerder geneigd zijn nieuwe auto’s te kopen tijdens de vakantieperiode.

Maar tegen maart of april beginnen de waarden van tweedehands auto’s weer te stijgen als de vraag toeneemt. Dus, als je van plan bent je oude auto in te ruilen als je een nieuwe koopt, doe jezelf dan een plezier en wacht tot de lente. Je zult waarschijnlijk een betere deal krijgen.

Laatste gedachten

Alhoewel het najaar er vanwege de hierboven aangegeven factoren er over het algemeen het gunstigst uitziet, er is dus geen eenvoudig antwoord op de vraag wanneer de beste tijd van het jaar is om een nieuwe auto te kopen. Enerzijds kunnen dealers in bepaalde perioden van het jaar aanzienlijke kortingen geven, zoals in de nazomer of het begin van de herfst. Dit kan een goed moment zijn om een deal met een dealer te sluiten.

Aan de andere kant zullen veel kopers ook rekening willen houden met factoren als komende modelveranderingen, veranderende seizoensgebondenheid wat betreft de vraag naar verschillende soorten of modellen auto’s, enzovoort. Uiteindelijk is het aan elke individuele koper om te beslissen welke tijd van het jaar voor hem het beste werkt bij de aankoop van een nieuwe auto. Sommigen zullen zich ten koste van alles richten op het veiligstellen van een goede deal bij de dealer, terwijl anderen misschien andere zorgen voorrang geven, zoals het timen van hun aankoop op basis van andere levensgebeurtenissen of voorkeuren wat betreft timing en beschikbaarheid van bepaalde modellen waarin ze geïnteresseerd zijn.

Kortom, hoewel er bepaalde seizoenen of tijden van het jaar kunnen zijn die voordeliger zijn dan andere bij het kopen van een nieuwe auto, hangt het uiteindelijk af van de eigen prioriteiten en omstandigheden van de individuele koper. Dus of je nu kiest voor de voorjaarsuitverkoop of wacht tot het eind van de zomer voor grote kortingen, een auto kopen zal altijd een spannende en opwindende ervaring zijn!